Warsztaty „Jedzenie bez chemii”

Utworzono: niedziela, 26 czerwiec 2022

Warsztaty przeprowadzi dla nas Pani Profesor Bożena Łozowicka z Polskiego Instytutu Ochrony Roślin z Białegostoku.

Pani Profesor jest wielką pasjonatką ogrodów, warzywników i hodowli roślin, a podczas warsztatów przekaże uczestnikom zasady tworzenia własnego warzywnika oraz odpowie na pytanie, co zrobić, by nasze warzywa i owoce rosły bez chemii i dawały obfity plon. Nadto zaprezentuje uprawę na podwyższonych grządkach warzywnych i opowie o naturalnych "pobudzaczach" wzrostu roślin, zaś Pan Poseł przekaże wiedzę i poopowiada o swojej własnej uprawie konopi, co z niej uzyskuje i na jakie schorzenia pomaga ta cenna, niegdyś przez naszych dziadków szeroko uprawiana o wszechstronnym zastosowaniu, a dziś zapomniana roślina. Co więcej – poprzez zmieniające się dziś prawo roślina ta wraca do łask i rolnicy będą mogli ją siać i hodować, co w krótkim czasie może okazać się dla nich sporym zyskiem.
Dlaczego taka tematyka? Widzimy, co się dzieje na arenie spożywczej, jak windowane są ceny produktów, specjaliści ostrzegają, że prawdziwa drożyzna dopiero przed nami, a tanie produkty, które, niewątpliwie, będą dostępne, będą naszpikowane szkodliwą dla zdrowia chemią. Dlatego w obliczu tego niekorzystnego dla nas zjawiska, należy uzbroić się w wiedzę uniwersalną, niegdyś przekazywaną przez nasze babcie i mamy, o zasadach uprawy roślin, o tym, jak sąsiedztwo roślin może nawzajem na siebie oddziaływać i nieść korzyść i roślinie, i człowiekowi.”

Odsłony: 107